זכויות יוצרים: מה מותר, מה אסור?

זכויות יוצרים ברשת: מה מותר, מה אסור?

זכויות יוצרים ברשת
תמונות - מלכודת הדבש של האינטרנט
של מי התמונה הזאת בכלל?

כולם מכירים את סימן "כל הזכויות שמורות" ©, אך אחיו הסלחניים יותר פחות מוכרים: קיימים סוגי רישיונות נוספים, כמו Creative Commons, המאפשרים שימוש ביצירה תחת תנאים מסוימים, וישנם יוצרים המעדיפים לתרום את עבודתם לרשות הציבור, או מה שמוגדר כרישוי Public Domain.

 

למידע נוסף >>

גם אם לפעמים נדמה שניתן לשכפל ולהעתיק בחופשיות את כל מה שאפשר למצוא באינטרנט, האמת הפוכה לחלוטין. לא רק שחוק זכויות היוצרים מתייחס לכל היצירות שתמצאו ברשת, אלא שבאמצעותו אפשר לחייב אתכם לשלם (והרבה) על כל הפרת זכות יוצרים.

 

תמונה היא יצירה אמנותית המוגנת בהתאם לחוק זכות יוצרים (חוק זכות יוצרים, 1911). רק לבעל זכות היוצרים (אם זה הצלם או אדם אחר שרכש את הבעלות) יש את הזכות להחליט מה ייעשה בתמונתו. העובדה שהציב אותה באתרו, או ברשת חברתית כלשהי, אין משמעה כי אדם או גוף אחר, פרט לו יכול לעשות בה שימוש. ולעניין זה, "אי הידיעה" או המחשבה שמא מותר לכם לעשות שימוש בתמונה, לא תסייע בידי המעתיק, כאשר יטענו כלפיו שהפר זכויות. החוק אמנם מעניק הגנות מסויימות למפר "תמים" אך יהיה על אותו מפר לעבור משוכה גבוהה למדי, שכן החוק מבדיל היטב בין תמימות אמיתית וכנה לבין היתממות.
 

בבואכם לעשות שימוש בתמונות הקפידו תמיד:

  • לעולם אל תעשו שימוש בתמונה שאינכם יודעים מה מקורה. הניחו תמיד כי התמונה מוגנת בזכויות יוצרים (או בזכויות אחרות כגון הזכות לפרטיות), גם אם לדעתכם התמונה "פשוטה" או "רגילה" או לא צולמה על ידי צלם מקצועי.
  • ודאו תמיד שיש בידכם רשות מפורשת וכתובה מבעל זכות היוצרים בתמונה לעשות בה את השימוש אותו אתם מבקשים לעשות, לרבות הסכמת המצולמים עצמם.
  • אם החלטתם להוריד תמונות ממאגר חינמי, הקפידו לקרוא את תנאי הרישיון של התמונה והקפידו כמובן למלא אחר תנאים אלה.
  • העניקו קרדיט לצלם (אלא אם סוכם אחרת).

 

כל יצירה שאדם יצר, ללא תלות במדיום שבו פורסמה, למשל בספר, בעיתון או באינטרנט, ואפילו אם נכתבה בכתב יד, מוגנת על ידי החוק, ובתור שכזו אין להעתיקה ללא רשותו של בעל זכויות היוצרים. יתרה מכך, גם יצירות שלא פורסמו מוגנות על ידי החוק.

 

לבעל זכויות היוצרים שמורה הזכות לוותר על ההגנה שמקנה לו החוק, כולה או חלקה. דוגמה בולטת לכך היא ויקיפדיה, שהערכים הכתובים בה חופשיים לכול וניתן לצטט מהם כמעט ללא הגבלה, בהתאם לתנאי רישיון Creative Commons מסוג ייחוס-שיתוף זהה, שהוא מעקרונות היסוד שלה. כל תורם שומר על זכויות היוצרים לתוכן, אולם מרשה שימוש בו בתנאים נוחים לכל דכפין.

 

להרחבה

חוק זכויות יוצרים

גם על פונטים יש זכויות יוצרים! ראו כאן וכאן

על תמונות וזכויות יוצרים

מאת קרייג אריאב – צלם ומומחה לאיתור תוכן ויזואלי

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>